Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ - Ο,ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ melivoiablog ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ- ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΖΩΓΡΑΦΟΣ-ΨΗΦΟΘΕΤΗΣ -  Ο,ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ melivoiablog ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.




Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

     Ο Γιάγκος Αντώνιος γεννήθηκε στη Μελίβοια Λάρισας το 1947. Τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο στην Μελίβοια και με τους γονείς του Ευρύκλεια και Μιλτιάδης εγκαταστάθηκε στην Αγιά το 1961, όπου και αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο Αγιάς. Σπούδαξε Δάσκαλος στην Ακαδημία Λάρισας το 1965-1968 για τρία χρόνια μαζί με τους Κλεάνθη Λέτσιο, Στέφανο Μασούρα και δίδαξε σε πολλά σχολεία: Νέο Περιβόλι, 3ο στη Λάρισα και από κει στη Μελίβοια στις 4 φεβρουαρίου το 1974. Στη Μελίβοια είχε την τετάρτη τάξη, τους Μπεϊνά, Γιώργο Παπαρίζο, Κουβαρά Θωμά, Μπαντίδο, Κανδυλάρη Δ. και άλλους, μετά πήγε στη Μάνη Πελοπονήσου, Ελασσόνα σε δεκαπέντε χωριά περίπου και τελευταία στην Νίκαια.
    Σήμερα μένει μόνιμα  στη Νίκαια της Λάρισας, όπου από συζητήσεις με γνωστούς μου, έμαθα ότι έφτιασε το σπίτι του –«βίλα»- με προσωπική δουλειά, κτίσιμο, λάσπη, τσιμέντα με τα χέρια του ιδίου και της συζύγου του!!!!,
   Οι ασχολίες του Αντώνη, ατέλειωτες. Μέχρι και σήμερα, ακόμα, δεν του φτάνει το εικοσιτετράωρο. Η ζωή του, ατέλειωτη ιστορία! !! βιβλία χρειάζονται για να την καταγράψουν, και όλα αυτά απ’ ότι μαθαίνω από χωριανούς μας.
  Πλησιάζει όμως η ώρα που ο Χωριανός μας Αντώνης θα ανοίξει την καρδιά του και θα μας τα πει όλα, ιδίως για τις πολλές ασχολίες του, Δάσκαλος, Ηθοποιός, Θέατρα, Ζωγράφος, και … και… , που πιστεύω ότι θα δεχτεί να καταγραφούν και με κάμερα, να γνωρίζουμε όλοι, γιατί τα καλά και τα πολλά γίνονται με δουλειά -όχι εργασία -, ενώ με τεμπελιά δεν γίνεται τίποτα.
  Σήμερα, αυτοί που παρακολουθούν και διαβάζουν μέσα από το κομπιούτερ είναι λίγοι και οι περισσότεροι νέοι - για εσάς το λέω- , δουλειά και όχι τεμπελιά. Όλοι όμως ζουν, αλλά η τεμπελιά φέρνει και ένα παράξενο και επικίνδυνο χαρακτηριστικό στον άνθρωπο, την «ΖΉΛΕΙΑ». Αυτή είναι που πρέπει να αποφύγουμε εμείς οι Αθανατιώτες, γιατί είναι «μικρόβιο» που ευδοκίμησε και ζει στην περιοχή μας, δεν είμαι ο μόνος που το βλέπω, το βλέπουν και άλλοι, οι κάποιας ηλικίας. Σήμερα όμως, που όλοι σχεδόν έχουμε τελειώσει κάποιο σχολείο, έχουμε μάθει λίγα γράμματα, μπορούμε πιο εύκολα να αποφύγουμε τις παγίδες της ζωής, πάντα με προσοχή.
  Τον Αντώνη Γιάγκο μπορείτε να τον βρείτε: Στο giagkos.blogspot.com -  blog zografiki giagkos k antgiagkos@yahoo.gr
 
   Διαβάστε ένα μικρό «αφιέρωμα», από τον δάσκαλο, στον συμμαθητή του, Αντώνη Μπελιά, που θα μείνει στην τοπική ιστορία, μια και η ζωή του Αντώνη στη γή ήταν πολύ σύντομη. Το παρακάτω κείμενο, ο Αντώνης, μου το έστειλε με e-mail 21/03/2011 γι’ αυτό και δεν ήμουν προετοιμασμένος να έχω κάποια φωτογραφία του Αντώνη Μπελιά, που σίγουρα θα βρεθεί και θα τοποθετηθεί. Μικρός ήμουν όταν σκοτώθηκε ο Αντώνης Μπελιάς αλλά θυμάμαι το πένθος που επικρατούσε σ’ όλο το χωριό.

1)  Το αφιέρωμα αυτό θα το βρείτε αριστερά της σελίδας στην Ετικέτα «Εκπαίδευση» με τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΑΝΑΤΗΣ»

   Ευχαριστούμε τον Αντώνη που έφερε στην μνήμη μας έναν συμμαθητή του και μάλιστα χωριανό μας. Ν.Τ. 22/03/2011

2)  Στην Ετικέτα « ΈΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ» Με τίτλο «Ο ΜΕΛΙΒΟΙΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ» θα διαβάσετε για τον Ζωγράφο Αντώνη και την πρώτη disco της Βελίκας.

3) Στην ετικέτα ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ…Με τίτλο ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ  (λίγα για τις επισκέψεις μετά την εκκλησία)………
4) Στην ετικέτα "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ" με τίτλο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΑΝΑΤΗΣ»   ιστορίες από την τάξη του δημοτικού "Σύρματα και παλούκια" 24-03-2011.
5) Στην Ετικέτα ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ με τίτλο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1915, θα δείτε βίντεο, αφήγηση του Αντώνη Γιάγκου.
6) Στην Ετικέτα "ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ" και στον τίτλο Ο ΜΕΛΙΒΟΙΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ, θα δείτε σε δύο  βίντεο το "σπίτι έργο τέχνης" , ενώ αργότερα θα δείτε πολλές φωτογραφίες
7) Στην ετικέτα ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ τον τίτλο ΜΙΑ ΜΟΥΡΙΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ.
8) Στην ετικέτα Εκπαίδευση, τον τίτλο Παραγιοί μαθητές
9)Στην ετικέτα Παιχνίδια στη Μελίβοια. Όλα τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην εποχή του 1950.
.