Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΟΔΥΣΣΕΑ ΝΙΚ. ΤΣΙΝΤΣΙΡΑΚΟ ΓΙΑ melivoiablogspot


ΑΠΟ ΟΔΥΣΣΕΑ ΝΙΚ. ΤΣΙΝΤΣΙΡΑΚΟ

O ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ν. ΤΣΙΝΤΣΙΡΑΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΗΓΑ.


ΓΙΑ "melivoiablogspot"

Εγγενές και σπάνιο προτέρημα, η Φιλοτιμία…


«…απλά, καθημερινά, σημερινά και αλλοτινά γεγονότα, τα οποία παρουσιάζονται έτσι, ώστε να γίνονται κατανοητά από αυτούς που τα παράγουν, δηλαδή, τους καθημερινούς - απλούς ανθρώπους».

   Η λαϊκή σοφία του «απλού» κόσμου που προέκυψε από τη μακρά διάρκεια, ξέρει να εκτιμά και να αναζητά αυθόρμητα, γνήσια και ουσιώδη πράγματα. Τα πράγματα αυτά, που προσωρινά τουλάχιστον, θα τον ταξιδέψουν λίγα χρόνια πίσω, εκεί που η μνήμη αρχίζει να ξεφτίζει και τη θέση της να παίρνει διακριτικά το αντίθετό της, η λήθη. Αυτός ο κόσμος, ξέρει καλά να διαθέτει το χρόνο του και να αναζητά μία διασκέδαση και ταυτόχρονα ενημέρωση για τα τρέχοντα γεγονότα, τα οποία μέσω της υποκειμενικής του αντίληψης και συνείδησης θα τα ερμηνεύσει και θα τα εκλάβει, έτσι όπως ο ίδιος θέλει, ώστε να τον κάνουν χαρούμενο και να παρεμποδίσουν έστω και στιγμιαία, τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Ο κόσμος, θέλει πράγματα απλά και διασκεδαστικά. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από χαλάρωση, ηρεμία και στιγμές χαράς, και ξέρει να βρίσκει τους κατάλληλους διεξόδους ώστε να ανταπεξέλθει και να εκπληρώσει τις ανάγκες του.
   Σε αυτόν τον κόσμο ανταποκρίνεται η φιλότιμη προσπάθεια, που πάνω από ένα χρόνο, τώρα, ο Νικόλαος Τσιντσιράκος ως ρομαντικός άνθρωπος με ένα ιδιαίτερο αίσθημα για τον τόπο του, δίχως το τελευταίο να παραπέμπει στον τοπικισμό, και δίχως, οι όροι Ρομαντισμός και αίσθημα, να παραπέμπουν στην υπερβατική έννοια που συνδέεται με την εθνική αυτεπίγνωση και τα εξελικτικά επιβιώματα του παρελθόντος. Ο Ρομαντισμός του Νικόλαου Τσιντσιράκου συνιστά την πηγή από την οποία αντλεί ο ίδιος τη δύναμη και την όρεξη, ώστε να δουλέψει και να ετοιμάσει όλες αυτές τις όμορφες ιστορίες και θεματικές, τις οποίες απλόχερα προσφέρει στους συγχωριανούς του. Η φιλοτιμία αυτού του ανθρώπου αξίζει μία επιβράβευση, αν και ο ίδιος τη λαμβάνει καθημερινά, καθώς κοιτάζει τον αύξοντα αριθμό των «επισκεπτών» του ιστολογίου του. Αυτή η άϋλη επιβράβευση είναι ανεκτίμητης αξίας για τον ίδιο. Η αξία αυτή δεν έχει την κοινή μονάδα μέτρησης, αλλά μεταφράζεται ως ευτυχία, σπάνιο πράγμα για τη σήμερον ημέρα. Και το γεγονός αυτό, λειτουργεί κατά ένα τρόπο, σε αντενέργεια με την προϊούσα περιγραφή, που θέλει τον Νικόλαο Τσιντσιράκο να εργάζεται ακούραστος τις μισές ώρες τις ημέρας, για να ετοιμάσει τη νέα ανάρτηση η οποία θα απευθύνεται σε ένα πλήθος συγχωριανών. 
   Είμαι βαθιά πεπεισμένος, πως η πηγή που τροφοδοτεί τον πατέρα μου και του δίνει δύναμη να κάνει αυτό που κάνει, είναι πηγή άπειρη, που δεν ταυτίζεται με τις φυσικές πηγές, ούτε με άλλες πηγές που ίσως υπάρχουν και δεν είναι γνωστές στην ανθρωπότητα, διότι είναι πηγή που υπάρχει μέσα του, και ίσως είναι συνυφασμένη με το Θεό που βρίσκεται στην ψυχή και στο νου του.     


Ιωάννινα 20/03/2011                                                                                                                                                                                      


 Οδυσσέας Ν.Τσιντσιράκος


        


Λαογραφική συνέντευξη του Οδυσσέα με τον Βασίλη Παπαρίζο. Μπορείτε να τη βρείτε στην ετικέτα "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ", ενώ θα συμπληρωθεί το καλοκαίρι και με άλλα λαογραφικά, φωτογραφίες και βίντεο.. ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ.

05-04-2010 Στη λίμνη "Νιζηρός" Κισσάβου, ο Οδυσσέας με τον Θεόδωρο Ρήγα.


ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΥΠΩΜΕΝΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ




   Εξαμηνιαία μεταπτυχιακή εργασία του Οδυσσέα Ν. Τσιντσιράκου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πάνω στην Μνήμη και Προφορική Ιστορία, τυπωμένη σε 112 σελλίδες 23-03-2011.
   Για τον γιατρό Γρηγόρη Παπαλεξανδρή έγραψαν: 1) Μπεϊνάς Βάϊος του Αθανασίου 2) Κορδίλας Βασίλειος του Ιωάννου 3) Τσιντσιράκος Νικόλαος του Οδυσσέα 4)Τσιντσιράκος Οδυσσέας του Νικολάου και μπορεί και κάποιος άλλος που μέχρι σήμερα είναι άγνωστος. 
   Για τον αδικοχαμένο γιατρό θα γραφούν δεκάδες βιβλία, γι' αυτό μαζέψτε στοιχεία από συνεντέύξεις που ο καθένας μπορεί να πάρει, φτιάξτε ένα blog, που ο καθένας μπορεί να φτιάξει γιατί είναι τζάμπα- δωρεάν, γράψτε εκεί ότι βρίσκετε για το χωριό μας, γραπτά, ποιήματα, γράμματα, βίντεο, φωτογραφίες, οι νεότεροι τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά δεν είναι και άσχημη η υπόδειξη των μεγαλύτερων, αν ακόμη δεν αρχίσατε, αρχίστε από σήμερα. Αν χρειαστείτε βοήθεια για το blog τηλεφωνείστε τον Οδυσσέα, στο τηλ. 6984742391 .   


Εξαμηνιαία μεταπτυχιακή εργασία του Οδυσσέα Ν. Τσιντσιράκου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελούμενη από 76 σελίδες